UÇUCU YAĞLAR ve CİLT SAĞLIĞI

Bu iki bölümlük serinin ilk kısmında bazı uçucu yağlar neden cilt için İyileştiricidir, "işin sırrı ne?" öğreneceğiz

HEALTH BLOGSAĞLIKLI YAŞAMHEALTHCILT SAĞLIĞI

4/7/20254 min read

woman in white bathrobe holding smartphone
woman in white bathrobe holding smartphone

Peki, cilt iyileştirici yağlar denince “işin sırrı ne?” Öncelikle yağın ne olduğuna bakalım. Teknik olarak, yağ; oda sıcaklığında sıvı halde kalan, yanıcı ve “yüzey etkin” bir maddedir. Yağlar su ile karışmaz ama diğer yağlarla karışabilir. Yağlar ve yağlı maddeler, gliserol ve 3 çeşit yağ asidinden oluştuğu için “trigliseridler” olarak da adlandırılır. Ayrıca yağlar, daha geniş bir kategori olan “lipidler” içinde yer alır. Lipidler; yağlar, yağlı vitaminler, monogliseridler, digliseridler ve fosfolipidler gibi başka maddeleri de kapsar.

Lipidler kategorisindeki tüm maddeler, sağlıklı yağlar dahil, vücutta benzer işlevler görür. Kimyasal sinyalleşme, enerji depolama ve kullanımı ile hücrelerin yapısal bütünlüğünü koruma gibi. Özellikle bu son faydaya bakınca, bazı lipitlerin sağlıklı görünümlü ve işlev gören cilt için ne kadar önemli olduğunu görmek zor değil.

Bunu kanıtlamak için, belirli yağları tüketmenin cildinizin en iyi görünüp hissetmesini sağlamaya yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? 2001 yılında Hollanda’da yayımlanan bir çalışmada, “çoklu doymamış yağ asitleri” takviyesinin ultraviyole ışınlarına karşı koruma, sebum dengesi sağlama, cilt esnekliğini artırma, nemlendirme ve birçok cilt sorununun iyileştirilmesine doğrudan katkı sağladığı gösterilmiştir.

Gerçek Yıldız Yağlar !

Sağlıklı yağların cilde genel faydaları kolayca görülebilir ama öne çıkan birkaç “yıldız” yağ var:

Argan Yağı – Fas kökenli Argania Spinosa ağacından elde edilen argan yağı, cilt için faydaları en çok bilinen yağlardan biridir. Yüzyıllardır bu amaçla kullanılmıştır.

Argan yağı, özellikle cilt dostu omega 9 (oleik asit) ve omega 6 (linoleik asit) yağ asitleri bakımından zengindir. Bu yağ asitleri sayesinde, argan yağının akneye meyilli ciltlerde çok faydalı olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Ayrıca A ve E vitaminleri ile fitonutrient antioksidanlar içerir; bunlar cilt iyileşmesini destekler. 2015’te Clinical Interventions in Aging dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, topikal argan yağı uygulaması menopoz sonrası kadınlarda cilt elastikiyetini anlamlı şekilde artırmıştır.

Argan yağı, yüzyıl başına kadar pek bilinmese de artık güzellik rutinlerinin vazgeçilmezi olmuştur.

Hindistan Cevizi Yağı – Hindistan cevizi yağının yatıştırıcı ve iyileştirici etkilerini muhtemelen biliyorsunuzdur ama aynı zamanda doğal bir “antibakteriyel” ve “antifungal” olduğunu da biliyor muydunuz? Bu yüzden sivilce oluşumuna sebep olan bakteriyel aşırı çoğalmayı yatıştırmaya yardımcıdır. Ayrıca diğer cilt sorunları, enfeksiyonlar ve yara bakımında da etkilidir.

Hindistan cevizi yağı cildi derinlemesine nemlendirir. Orta zincirli yağ asitleri cildin nem bariyerini nazikçe onarır, E vitamini gibi besinler ise zararlı dış etkilerden (örneğin UV ışınları) korur. Bu özellikleriyle hem taşıyıcı yağ olarak hem de tek başına mükemmel bir iyileştiricidir.

Kullanacağınız hindistan cevizi yağının %100 organik, GDO’suz ve minimum işlemden geçmiş olmasına dikkat edin.

Hint Yağı (Castor Seed Oil) – Afrika ve Hindistan kökenli Ricinus Communis bitkisinden elde edilen hint yağı, antiinflamatuar özellikleriyle yüzyıllardır kullanılır. Bugün pek çok kişi bağırsak iltihabı gibi durumlarda dışarıdan uygulamak için saf hint yağı “kompres”leri kullanıyor.

Hint yağı, çekirdeklerinden elde edilen doğal yağ sayesinde antiinflamatuar etkisi yoğunlaşır. Ricinoleik asit gibi fitonutrientler içerir ve ciltte iltihaplanmayı azaltır. Bu nedenle, özellikle iltihaplı, sivilceye meyilli ya da kuru ve tahriş olmuş ciltler için güçlü bir yatıştırıcıdır.

Bazı araştırmalar, hint yağının egzamalı ciltte de faydalı olduğunu gösteriyor. Ayrıca ciltte enfeksiyona sebep olan patojen bakterilere karşı koruyucu etkisi vardır.

Pirinç Kepeği Yağı – Pirinç kepeği, lif açısından zengin bir besin olduğu için çoğu kişinin dikkatini çekebilir. Ancak pirinç kepeği, Oryza sativa, çok daha fazlasını sunar. 100’den fazla antioksidan, omega-3 yağ asitleri, selenyum ve çinko gibi mikro besinler içerir.

Pirinç kepeği yağı, özellikle kırışıklıkların azaltılması ve yaşlanma belirtilerinin giderilmesinde etkili olabilir. Gamma-oryzanol adlı madde ciltte dolaşımı artırır, bu da cilt sağlığı ve tonunun düzelmesine yardımcı olur. 2021’de yapılan küçük çaplı bir klinik deneme, %10 siyah pirinç kepeği özü içeren bir losyonun ciltte melanin üretimini düzenleyerek aydınlatıcı etkisi olduğunu göstermiştir.

Pirinç kepeği yağındaki omega yağları, mineraller, ferulik asit gibi fitonutrientler ve yüksek antioksidanlar cilt sağlığınızı üst seviyeye taşır.

Aspir Tohumu Yağı – Aspirin ve şifalı bitki kullanımı antik Mısır ve Yunan’a kadar uzanır. Işıltılı çiçekleriyle aspir bitkisi, İspanyol koloniciler tarafından Amerika’nın güneybatısına getirilmiş ve burada kurak iklimde yetişmiştir. Aspir yağı hem mutfak hem de kozmetikte kullanılır.

Aspir tohumu yağı antiinflamatuar, antibakteriyel ve antioksidan özellikleriyle yara iyileştirme ve cilt problemlerini gidermede idealdir. Özellikle yüksek miktarda D vitamini ve linoleik asit içerir; cildin nemi korumasına yardımcı olur. Nem tutucu olmasına rağmen gözenekleri tıkamaz.

Blog yazımızın 2.bölümüne ulaşmak için BURAYA tıklayın !

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almaz. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa daima lisanslı bir sağlık hizmeti sağlayıcısına danışın.